T&T hukuk bürosu hem hukuk, avukatlık hizmetleri hem de arabuluculuk faaliyetleri göstermektedir. Şirketler hukuku, ticaret hukuku da dahil olmak üzere geniş bir yelpazede hukuki hizmetler sunmaktadır.

KAMU İHALE DAVALARI

Devlet kamu hizmeti için ihtiyacı olan bir işin yapılması, malın ya da hizmetlerin alınması amacıyla ihaleler çıkartarak istekliler arasında en uygun koşulda kabul eden taraf ile 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu doğrultusunda özel hukuk kişileriyle sözleşmeler yapar.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu bu ihalelerin ne şekilde yapılacağını belirleyerek usul ve esas
konusunu düzenler. Kamu İhale Kanunundaki kuralların tebliğleri, değişiklikleri gibi durumlarda Kamu İhale Kurumu söz konusu esas ve usullerin belirlenmesinde söz sahibidir. Kısacası Kamu İhale Kurumu tüm bu ihalelerin düzenleyicisi ve denetleyicisidir. Kamu İhale Kanununda belirtilen hüküm, kural ve usullerin uygulanması esnasında Kamu İhale Kurumu, Kamu İhale Genel Tebliği çıkararak ortaya çıkan uyuşmazlıkların ve anlaşmazlık çözümünü sağlar. Hizmet Alımı İhaleleri Yönetmeliği usul ve esasları düzenleyen yönetmeliklerden biridir. Kamu ihaleleri önceden ilgili dairelerde ilana çıkarılırdı ancak ihaleler de günümüz teknolojisine uyum sağlayarak internet ortamına taşındı. Artık EKAP isimli Elektronik Kamu Alımları Platformundan bütün işlemlerin gerçekleştirilmesi mümkün hale geldi. İhaleler Kamu İhale Bülteni ile duyurulur, ilana çıkan ihaleler sonuçlandıktan sonra da sonuçları bu bültende yayınlanır.

Kamu ihalelerinde devletle yapılan sözleşmenin kendisi özel hukuka tabi olsa da bu sözleşmenin
akdedilmesine kadar olan aşamada ortaya çıkan uyuşmazlıklar kamu hukukuna tabidir. Dolayısıyla sözleşme yapılana kadar olan uyuşmazlıklarda başvurulacak mercii idari yargıdır. İdareye yapılacak başvurular direkt idarenin kendisine şikayet başvurusu olabileceği gibi Kamu İhale Kurumu’na itirazen şikayet başvurusu şeklinde de olabilir. İhale sürecindeki hukuka aykırı işlem veya eylemler nedeniyle bir hak kaybı veya zarar söz konusu olursa ihaleye aday taraf, dava yoluna gitmeden önce şikayet başvurusu yollarına gitmek zorundadır. Bu iki başvuru yolu tüketilmeden idarenin ihale kararı veya ihale sürecinde yaptığı işlemler hakkında doğrudan idari yargıda dava yoluna gidilemeyecektir. Başvuru yolları tüketildikten sonra gidilecek yargı yolu ise idari yargıda iptal davasıdır.

İdareye şikayet yolunda Kamu İhale Kanunu’nun 55.maddesi’ne göre ihale sürecindeki hukuka aykırılık iddialarında hukuka aykırı işlemin fark edildiği tarihten itibaren madde 21’in b ve c bentlerine göre yapılan ihalelerde 5 gün, diğer hallerde 10 gün içinde ve sözleşme yapılmadan ihaleyi yapan idareye yapılır. İdare, başvuru üzerine gerekli incelemeyi yaparak 10 gün içinde gerekçeli bir karar alır ve şikayetçi ile diğer adaylara da 3 gün içinde bildirir. İtirazen şikayet başvurusunda bulunulup bulunulmadığı sorgusu yapılmadan veya şikayet başvurusunda bulunulduysa kararı verilmeden sözleşme imzalanamaz.

Kamu İhale Kurumu’na itirazen şikayet yolunda ise idareye şikayet başvurusunda bulunan ya da idare tarafından alınan kararı uygun bulmayan aday yine Kamu İhale Kanunu madde 55’te öngörülen süreler içerisinde ve yine sözleşme imzalanmadan Kamu İhale Kurumu’na itirazını sunabilir. Burada itiraz edilen işlemler bakımından Eşit İşlem İlkesi’nin ihlal edilip edilmediği göz önünde bulundurularak ve idarenin iptal gerekçeleriyle sınırlı olarak bir inceleme yapılır. Kamu İhale Kurumu’nun verdiği nihai kararlar artık dava konusu edilebilecektir.

Şikayet başvuru yolları tüketildikten sonra adaylar artık yargı yoluna gidebilecektir. Kamu İhale Kurumu’nun itirazen şikayet üzerine verdiği kararlara karşı idari yargıda iptal davası açılabilecektir. Görevli ve yetkili mahkeme Ankara İdare Mahkemesi’dir. İhale adayları tarafından şikayet konusu yapılması gereken işlemler dışında kalan idari işlemler hakkında da herkes şikayet ve itirazen şikayet yollarına başvurmadan doğrudan idari yargıda iptal davası açabilir. Ancak belirtmek gerekir ki bu işlemler sadece ayrılabilir işlem niteliğinde kesin ve yürütülmesi zorunlu olan, kişilerin menfaatlerini etkileyen işlemlerdir. İhale komisyonun ihale kararı veya ihale yapmama kararı gibi işlemler bahsi geçen zorunlu ve ayrılabilir işlemlerdendir dolayısıyla bunlar da iptal davasına konu olabilirler.

İhale dokümanlarının kanunlara, mevzuata uygunluklarının incelenmesi, gerektiği takdirde şikayet ve itirazen şikayet yollarına gidilmesi, Kamu İhale Kurumu tarafından verilen kararlara karşı idari yargı yoluna gidilmesi, sözleşme sonrası hukuk uyuşmazlıkları konularında ekibimiz hukuki danışmanlık ve avukatlık hizmeti sunmaktadır.

İhale kapsamında verdiğimiz hizmetlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

– Birim fiyat farklarından kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü,


– Ek imalatlara ilişkin uyuşmazlıkların çözümü,


– Aşırı düşük teklif savunması hazırlanması,


– Aşırı düşük tekliften kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü,


– Hak edişlerin tahsilinden kaynaklanan uyuşmazlıkların çözümü,


– İhale hukuku alanında karşılaşılabilecek diğer her türlü uyuşmazlıkların çözümü


– İhale sözleşmesindeki şartnamelere, ihale kararlarına karşı şikayet, itirazen şikayet başvurusunda bulunmak,


-Kamu İhale Kurumu kararlarına karşı iptal davası açmak,


– Açılmış olan davalara müdahil olmak,


– İhalelere katılmaktan men edilme kararlarına karşı dava açmak,


– Kamu İhale Kurumu düzenleyici işlemlerine karşı dava açmak,


– İhale sözleşmelerinden kaynaklanan uyuşmazlıklarını idari ve adli süreçte çözümlemek,


– Yer teslimden kaynaklanan uyuşmazlıkları çözümlemek,


– Süre uzatımından kaynaklanan uyuşmazlıkları çözümlemek,

– Hak Arama Sürecinde Yargıya Başvuru: Dava Dilekçesi Hazırlama


Kamu İhale Hukuku’nda adım atmak, dava dilekçesi hazırlığı aşamasında kritik bir önem arz eder.
4734 ve 4735 sayılı Kanunların ayrıntılarına hakim olmak, emsal kararlara acil ulaşım sağlamak
firmalar ve kurumlar için endişe verici bir zorluk olabilir.

İhale süreçlerinde alınan kararlar, yargılamanın seyrini belirler. Kamu İhale Kurumu, idare
mahkemeleri ve Danıştay Dairelerinin kararları, adeta bir kılıç gibi işlev görür.

Biz, Kamu İhale Danışmanlık Merkezi olarak, ihale hukukunda uzmanlaşmış ekibimiz ve teknik
uzmanlıkla donanmış danışmanlarımızla bu mücadelede sizinle birlikteyiz.

Hukukun bu karmaşık ve yüksek tempolu dünyasında, doğru adımların önemi çok büyük. Biz, sizin
adınıza cesurca savaşan, hakkınızı koruyan ve karanlıkta ışık saçan bir rehber olmak için buradayız.

Kamu İhale Hukuku, teknik bilgi gerektiren özel bir alandır. Uzman danışmanlarımız, kamuda bu alanda çalışmış, geniş deneyime sahip, Kamu İhale Mevzuatı konusunda pek çok kitap ve makale yazmış, derin bilgi birikimine sahip profesyonellerden oluşmaktadır. Bu alandaki uzmanlığımız, Kamu İhale Hukuku’nun her yönüyle etkin ve doğru şekilde yönetilmesini sağlar.

İdare ile yaşanan anlaşmazlıklar sonucunda açılan idari davalar.


İdareye yapılan şikâyetler ve Kamu İhale Kurumu’na (KİK) itirazen şikâyet başvurularından sonuç
alınamaması durumunda, 60 gün içinde açılması gereken davalar.


Dava sürecinde takip edilmesi gereken prosedürler ve yapılması gerekenler.


Sözleşmenin yürütülmesi aşamasında ortaya çıkan sorunlarda açılacak davalara ilişkin danışmanlık.


Kamu davaları ve bu alanda hukuki destek.


İhalelerden yasaklanma durumlarında başvurulabilecek hukuki yol ve süreçlerdir.


Diğer ihale davalarına danışmanlık


Bu konularda size rehberlik etmek ve doğru adımları atmanızı sağlamak için hukuki danışmanlık
hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Bir Yorum Bırak

E-posta adresiniz yayımlanmayacaktır. Zorunlu alanlar işaretlenmiştir *